Rosol polévkový

Vezměme 3 kila hovězího, 3 kila telecího masa, půl kila hovězích jater, 4 nohy telecí, půldruhého kila vepřové pečeně, 2 staré slepice, 14 dekagramů masa uzeného, 3 hřebíčkem prostrkané cibule, dvě oškrábané mrkve, dva kořeny petružele, jeden velký celer a dejme to vše na veliký kuthan; podlejme to asi třemi litry vody a nechme to zponenáhla se dusit, při čemž třeba pěnu a mastnotu sbírati a chvilkami vody přilévati. Když je vše doměkka uvařeno, přelije se to řídkým sítem do jiné čisté nádoby, a nechá se to znovu vařit; musí se tím však stále míchat, aby se to nepřismahlo. Když pak se to vyvaří dohusta po způsobu syrobu, procedíme to do mělké mísy, v které to buď ustydnout necháme a vyklopené pak na malé tabulky rozkrájíme anebo to přímo do malých, k tomu ustanovených formiček lijeme. Takovou jednou tabulkou, dá-li se to půldruhého litru slabé hovězí polévky, učiníme tuto velice chutnou. Také k mnohým omáčkám rosol tento dobře se hodí; pročež se v každé větší domácnosti vždy v zásobě chovati měl.