Polévka dušená
Rozkrájené na kousky ½ kila hovězího a ½ kila skopového masa, ¼ kila hovězích jater a drobečky od drůbeže (nožičky, krček, jatýrka, žaludky, atd.) – dejme to vše do rendlíka s kusem másla, s 3 rozkrájenými cibulemi, s 2 kořeny petružele i s natí, s 2 mrkvemi, jedním celerem, dvěma kapustami – vše dobře rozkrájeno – přidejme k tomu kousek zázvoru aj jeden bobkový list, posypme to půl lžící soli, přikrejme puklicí a nechme to až do vysmahnutí dusit, dbajíce ovšem o to, aby se to nepřipálilo. Když to již do hněda barviti se počíná a máslo pod tím se pění, zapražme to lžící mouky, přidejme ještě kousek másla a míchejme tím neustále. Jakmile se na dně kůra utvoří, nalije man to 2 litry vody a míchejme tím stále, aby se to ode dna odlouplo; napotom se to zase přikreje a nechá se to opět asi 2 hodiny vařit; posléze se to procedí a podává buď v šálcích aneb se polévky této s různými svítky může použít.