Minestra
Rozkrájejme malou cibuli nadrobno, smažme ji na čerstvé slanině na kostky nakrájené nebo na másle s hovězím tukem na polo smíšeném nějakou chvíli; pak rozkrájejme 1 celer, 1 mrkev, 2 syrové brambory, několik pěkných hub vesměs na kostky, k tomu malou, tvrdou hlávku zelnou na nudle – načež se dá zelené srdíčko od celeru se zelenou petruželkou jemně rozsekanou a s troškem šafránu a květu k cibuli, nechá se to trošku zpejchouti, přidá se k tomu hořejší smíšenka a za častějšího míchání se to 10 minut smaží. Konečně dáme k tomu 3 dkg italské, za sucha odřené (neprané) rýže, nastrouhaného parmazánského sýra, chvíli to ještě smažíme, načež se to polije silnou hovězí polévkou a vaří se to tak, aby zůstala růže pěkně zrnitou, nepříliš měkkou. Může se k tomu též kousek naměkko uvařených, na hrubší nudle nakrájených plíček přidati, popřípadě i račích klepet a ocásků.