POstní bouillon
Ježto se nesmí postní bouillon z masa připravovat, musíme polévce té pomocí ryb, zelenin a koření dodati výživnosti a síly. K tomu účelu vymažeme přiměřenou nádobu čerstvým máslem a na to dáme 1 ½ celeru, 2 kořeny petružele, 2 cibule, 1 mrkev, 2 stroužky česneku, vše rozkrájené, pak dvě rozkrájených čistě vyvržených očištěných línků, hlavu od štiky a od parmy (plíhavice), tři přehoušle starého žlutého hrachu – což se vše zvolna až k sežloutnutí šťávy dusí, načež se přileje 1 – 1 ½ litru vařící vody, přidá se 3 – 4 lístků bobkových, 5 hřebíčků, kousek zázvoru, několik zrnek bílého pepře, s dostatek soli, trochu šafránu a květu muškátového. Na to nádobu dobře přikryjeme a nechá se vše asi dvě hodiny vařit. Této polévky lze v době postní na místě hovězí ke všem omáčkám i jídlům postním užívati.