Zajíc

Když jsme zajíce stáhli, oddělíme zadek od předku, ořežme se zadku všecky kůžičky, vypereme jej a nasolíme i dáme jej na pekáč. Do půllitru vinného octa a ½ litru vody dá se rozkrájený cibule, trochu dymiánu, bobkového listí, celého pepře, celého zázvoru, nechá se to svařit a vychladlé vlije se to na zajíce. V tom se nechá pak zajíc 3 – 4 dni (v zimě i osm dní ležet, jen že se každodenně obrací. Má-li se péci, vyndáme jej na prkénko, vyšpikujeme jej pěkně slaninou, dáme na pekáč kus másla, dvě čerstvé rozkrájené cibule, zajíce na to vložíme stranou špikovanou dolů, podlejeme mořidlem v němž zajíc ležel, a necháme jej péci. Při pečení musíme jej častěji obraceti a hustou kyselou smetanou stále polévat, také kousky másla povrchu jej pokládati, až povrchu hezky zčervená a omáčka pod ním zhoustne. Pak se dá zajíc na mísu a podlije se procezenou omáčkou.