Skopová kýta nakládaná

Kýtu zbavíme blanek a kůžičky, osolíme, potřeme tlučeným jalovcem, a dáme dobře zatíženou do nádoby asi 2 dni ležeti. Nato kýtu opláchneme ještě, trochu osolíme a dobře prošpikujeme. Takto upravenou naložíme asi na 2 až 3 dny do mořidla, které si následovně upravíme:

¼ litru vinného octa, ¼ litru vody, na kolečka nakrájenou cibuli, dymián, několik bobkových listů, 20 zrnek pepře, 20 zrnek nového koření svařme a do vychladlého připravenou kýtu naložme. Když chceme kýtu péci vyndáme ji z mořidla, přendáme na pekáč a pečeme, při pečení ji podléváme mořidlem, ve kterém byla naložena, můžeme přilít sklenku bílého vína. Upečená kýta polije se procezenou omáčkou, přidáváme buďto knedlík neb brambor.