Bažant po španělsku
Pozorně očištěný a úplně připravený bažant rozřízne se po délce ve dvě poloviny, obě půle se nasolí a naplní dobře sekaninou z drůbeže (jakéž se užívá k paštikám, knedlíčkům atd.) nebo jinou přiměřenou nádivkou, načež se obě půle opět sešpejlují, obloží se lístky slaniny a šunky, obalí papírem a dají do rendlíku slaninou a cibulí vystlaného, aby se pozvolna pekly. Papír musíme často šťávou ze spoda polévati. K tomu se udělá následující omáčka: Trochu jemně usekané šunky, 3 lžíce dobrého stolního oleje, trochu tlučeného hřebíčku, pepře a bobkové listí, drápek utřeného česneku, 5 – 6 drobně rozkrájených žampionů, vše to se v oleji chvíli dusí, načež se nalije na to sběračka dobré hovězí polévky, nechá se to hodně provařit, bažant se vybalí z papíru, urovná se na mísu se šunkou a slaninou a bílá omáčka se naň vyleje. Omáčku můžeme také procedit.