Bažant

Bažanta můžeme péci buď v troubě nebo na rožni; musí však pře tím několik dnů viset v studenu. Potom se oškube, vykuchá a nasolí. Má-li se péci na rožni, obloží se na prsou slaninou a ta se obváže nití. Také jej můžeme obalit bílým papírem. Když se půl hodiny na rožni pekl, sejme se s něho papír a dopeče se bažant při prudkém ohni; načež se dá na mísu i polije se vlastní šťávou. Na míse obložme jej řeřichou. – Pečeme-li jej v troubě, prostrkejme prsa slaninou, dejme do pekáče máslo s cibulí, obalme bažanta papírem, vložme jej do pekáče a podlijem polévkou. Po půlhodině sundá se z něho papír, bažant se obrátí, podlévá se dále a maže máslem, až se dopeče. Na míse pak jej podlijme procezenou šťávou z pekáče.