Vepřová naložená

Sejmeme z vepřové kýty kůži i sádlo, omyjme ji a nasolme i vložme ji do hluboké nádoby. Dejme do 1/3 litru octa a 1/3 litru vody jednu nakrájenou cibuli, několik bobkových listů, trochu dymiánu, kousek zázvoru, 20 zrnek pepře a nového koření, osolme to, nechme to svařit a pak vystydnout, načež tím kýtu polijme a nechme ji 3 dni v tom ležeti (musí se však každého dne obrátit). Čtvrtého dne ji pak dejme na pekáč, proceďme na ni trochu té usedliny a nechme ji péci, při čemž ji šťávou častěji polévejme. Když se ku konci již dopéká, rozmíchejme v hrnečku vařečku mouky s trochou dobré chladné smetany, přilijme do omáčky ku kýtě a nechme to ještě zhoustnouti; načež vyndejme kýtu na mísu a polijme ji omáčkou.