Telecí sekaná

Kilo telecího masa od kýty se omyje, kosti se z něho vyberou, kůžičky i vlákénka odstraní, maso se umele se 14 dekagramy slaniny, přidá se v studené vodě namočená, dobře vymačkaná žele, usekaná citronová kůra, pepř a nové koření jemně utlučené, malá drobňounce usekaná cibule, drápek utřeného česneku a dva bobkové listy utlučené se solí, dobře se to propracuje, přidají se k tomu nakonec 2 celá vejce a když jsme to byli ještě řádně prohnětli, posype se prkénko strouhanou houskou, hmota rozsekaná dá se na to a sválí se na podlouhlý závitek, položí se do silně máslem vymazaného pekáče a zvolna za častého polévání do červena se peče. Když to nabývá zarudlé barvy, polijme to hustou dobrou smetanou a nechme do hnědočervena se dopéci. Na míse se pečeně polije buď v celosti šťávou aneb se rozkrájí na řízky a přidá kompot neb salát.