Skopová po italsku
Pěkná kýta skopová všech kůžiček i všeho tuku se zbaví, čistě se opere a sklepe do křehka, načež se nasolí a hodně prošpikuje, přidá se 6 hřebíčků, 10 zrnek nového koření, toliktéž zrnek pepře, 3 bobkové listy a trochu dymiánu utlučeného, petružele a listů bertrámových a kýta se tím notně zatře, a naloží do mořidla, dobře se přikryje a nechá se přes noc státi. Druhého dne se to se vším hodinu vaří, pak se to na jiný rendlík přendá, omáčky trochu se na to procedí a nechá se péci. Při tom můžeme ještě několik lístků slaniny na vrch položiti; za pečení polévá se kýta hustou kyselou smetanou, nechá se naměkko dopéci i polévá se častěji šťávou. Než se dá kýta péci, musí se všecko koření s ní odstranit.