Podsvinče (sele)
Když jsme byli podsvinče opařili a vykuchali, uřežme mu nožky až po kolínka, čistě pak podsvinče omyjme, uvnitř je nasolme, do huby mu strčme malý roubík, aby zůstala pootevřena; dejme dovnitř kmínu a podlouhlý krajíc chleba, zašijme pak sele, prostrčme skrze zadní i přední nohy železné špejly a položme podsvinče na dva neb tři napříč pekáče přidělané železné pruty; nalijme do pekáče trochu vody, aby neprasknul, postavme jej do horké trouby a mezi pečením potírejme podsvinče pilně pírkem v rozpuštěném másle namočeným. Když je na bříšku dost červené, obraťme je a otírejme je opět pilně po zádech. Když je podsvinče do zlatohněda upečeno, odsekněme hned hlavičku, rozkrájejme ji zvlášť na talířek a podsvinče pěkně rozkrájené dejme na stůl