Losos na polský způsob

Pěkný kus lososa z prostředka očistěme ode všech šupin, nakrájejme jej na řízky stlouští prstu, dejme je do mísy, nalije na ně slanou vařící vodu, přikryjme to a necháme asi hodinu ležet. Mezitím utřeme 14 deka másla s toliktéž očištěných sardelí, dejme k tomu dvě lžíce mouky, několik drobně usekaných šalotek, ½ drobné citronové kůry, a hodně to smíchejme. Tím se potře pěkný polévaný rendlík, řízky z lososa se jeden vedle druhého na to vloží, postříkají se šťávou citronovou, posypou kaparami a olivami, přileje se sklenka vína, 2 lžíce petruželové vody a lžíce provencského oleje; dobře se to přikryje a nechá se to v troubě zvolna dusit; nakonec se to i s omáčkou dá na stůl.