Okouni s omáčkou
Nalijme do rendlíku díl vody studničné a díl octa, přidejme k tomu jednu cibuli, dva bobkové listy, kousek dymiánu, trochu celého pepře, nového koření, kousek zázvoru, dva hřebíčky, osolme to a nechme to čtvrt hodiny vařit. Oškrábané a dobře očištěné okouny vložme do toho, nechme je chvíli vařit, pak je vyndejme, polévku proceďme a postavme ji opět k ohni. V hrnečku zatím smíchejme kousek čerstvého másla s dvěma očištěnými, v hmoždíři utlučenými sardelemi, přidejme k tomu půl ostrouhané, ve víně namočené žemle, trochu kůry citronové a špetku mouky; rozmíchejme a rozkloktejme to polévkou, v níž okouni se vařili a nechme to trochu zpýchnouti. Nakonec urovnáme okouny na mísu, polijme je omáčkou a obložme je citronovými koláčky.