Kapr na modro

Trhněme kapra, neoškrabme ho však, vyndejme z něho vnitřnosti, rozsekejme ho na kusy, omyjme ho, narovnejme na mísu šupinami na vrch i polijme ho vařeným vinným octem, aby hezky zmodral. Pak ocet slejme na pánev, dejme k němu česnek, cibuli, pepř, zázvor, nové koření, hřebíček, kousek dymiánu, 2 bobkové listy, jednu petružel, jednu mrkev, půl celeru, vše na nudle skrájeno, trochu to osolme, přilejme ještě trochu vinného octa s vodou studničnou, aby to nebylo příliš kyselé, přikryjme pánev pijavým papírem a puklicí i nechme to půl hodiny vařit. Potom do toho vložme kapra a nechme ho přes čtvrt hodiny v tom vařit. Nakonec vyndejme rybu na mísu, proceďme na ni rosol (huspeninu) a nechme to ve studenu ztuhnouti