Kapr rosolovaný

Rozsekejme trhnutého a čistě oškrábaného kapra na menší kousky než obyčejně a omyjme je; pak seškrábané šupiny vložme do pánve, dejme k nim cibuli, česnek, pepř, nové koření, zázvor, hřebíček, citronovou kůru, trochu bobkového listí, narovnejme na to rozkrájenou rybu, nalijme na ni polovic vinného octa, polovic hrachové polévky, osolme to a nechme to asi čtvrt hodiny vařit. Potom rybu vyndejme, huspeninu nechme ještě vařit, dejme do ní jedno celé vejce i se skořápkou, hodně to rozmíchejme a dejme k tomu kousek upraženého cukru. Huspeninu procezenou nechme vychladnouti, nalijme jí trochu do formy a nechme ji ustydnouti, potom na ni doprostřed urovnejme rybu, vlejme na ni ostatní huspeninu a dejme ji k ledu. Když to má přijíti na stůl, omočme formu v horké vodě a vyklopme rybu na mísu, okrášleme tuto zeleným listí, rosol pak citronovou kůrou a lístky rozmariny.