Stofatta

Pěkný kus hovězího masa (tak zvaný tabulový) váhy 2 – 3 kilo (podle počtu osob) prošpikuje se hodně šunkou a slaninou, zapráší se solí a pepřem; načež se dá do rendlíku slanina, čerstvý tuk hovězí (lůj), něco šunky, cibule, česnek, mrkev, kořen petružele, celer, vše na lístky nakrájeno, koření a 3 decilitry červeného vína se stejným množstvím vody. Jsou-li v tom čase čerstvá rajská jablíčka, rozmačkejme 3 – 4 do toho. Celé maso se moukou popráší, vloží do rendlíku, pevně přiklopí, poklička se těstem dokola omaže, aby pára nemohla unikati; po půl druhé hodině se pak sejme puklice, maso se obrátí a nechá ještě 1 ½ hodiny dále dusit, až je úplně doměkka. Máme-li lanýže, smrže neb hříbky, dejme jich několik, načež to na míse upravíme, omáčku procedíme a zemčaty neb cibulkami dušenými zdobíme.