Roštěná sekaná

Usekejme asi půl kila kyprého hovězího masa z kýty se 7 deka hovězího tuku (morku) a vytahejme z toho všecky žilky; pak udělejme dvě míchaná vejce a dejme je na prkénko, a rozsekejme je s půlkou žemle ostrouhané, namočení a vymačkané; dá se k tomu usekané maso, osolí se vše a seká se to ještě pohromadě; načež k tomu dáme kousek drobně rozkrájené cibule, trochu tlučeného pepře a dobře to promícháme. Udělají se z toho jako dlaň velké, na malík tlusté placky, omočí se v rozpuštěném másle, pak v rozmíchaném vejci a na konec ve strouhané kůrce žemlové, vloží ce na kuthan do rozpáleného másla, upečou se spěšně na obou stranách do zlata a dají se na ohřátou mísu. Do másla v kuthanu nakape se buď citronové šťávy a dá se k tomu sardelového másla, neb se nechají placky suchy a dají se se čtvrtkami citronu na stůl.

Kdo nerad koření nebo cibuli a česnek, může to vynechati (i při jiných jídlech tuto uvedených).