Svíčková sekaná

Svíčková se čistě opere, kůžiček a mázder pozbaví a s lojem při ní se nalézajícím umele. K tomu se přidá kůry citronové, tymiánu, tlučeného pepře a nového koření, žemle namočená a vymačkaná, 2 – 3 drápky utřeného česneku, vše to se s masem dále ještě rozseká, rukama zpracuje a utvoří se z toho podlouhlý válec. Do pekáče dá se pak slanina neb tuk (sádlo), cibule na kolečka nakrájená, 2 – 3 bobkové listy; pečené se vloží na to. Podlije se trochou dobrého octa a dá do trouby; při pečení se polévá častěji svou vlastní šťávou. Konečně se přendá pečeně do jiného pekáče, zbylý omastek moukou se zapráší, s trochem vody neb polévky smíchá a svaří, pak na pečeni procedí; tato nechá se pak dopéci a dá se obložená zemčaty na stůl.