Hovězí maso uzené
Na půl kila soli vezmeme 2 deka sanytru (ledku) a tím se maso, kteréž se před tím nesmí máčet, nasolí, do dřevěné nádoby dobře uloží a kamenem obtíženým prkénkem (víkem) přimáčkne. Maso způsobem tím nasolené musí aspoň 14 dní ležeti a častěji obraceti, aby sůl všude stejně pronikla, načež se maso pověsí do komína. (také v sušárnách na ovoce možno maso dobře udit.) Kdo je milovníkem česneku, může nějaký stroužek se solí utříti a maso tím natříti.
Hamburský způsob připravování hovězího masa k uzení je následující: Na 50 liber masa vezme se 8 liber soli, 6 dkg čistého sanytru, 8 přehoušlí cibule, hrsť česneku, hrsť šalotek nakrájených, hrsť jalovce, 2 hrstě bazilky, 2 hrstě majoránky a tymiánu, 2 dkg listí bobkového, 4 dkg bílého pepře, 2 dkg hřebíčku, 1 dkg květu muškátového, vše nahrubě utlučeno, kterouž smíšeninou se maso natře, mezi vrstvy jednotlivé nasype, načež se dá maso do sudu a víkem zatíženým se přikryje.