Guláš (jiný způsob)

Kypré hovězí maso z kýty, dobře sklepané, nařeže se v kostky na dva prsty široké, na tři prsty dlouhé a na malík tlusté; na rendlík dá se na kostky nakrájená slanina, 4 drobně rozkrájené cibule, trochu tymiánových lístků., řízky se do toho vloží, malinko se osolí a nechají se za častějšího podlévání hovězí polévkou dusit. Když jsou řízky dost měkké, dejme je jen tak ve šťávě na teplou mísu s věncem smažených zemáků.

Guláš maďarský: hovězí, skopové a vepřové maso rozkrájí se na kostky s cibulí a slaninou a nechá se dusit za častějšího míchání, aby se nepřismahlo. Pak se přileje hovězí polévky nebo vody, přidá se soli a papriky, 2 – 3 zrnka nového koření, krapínek vína, a nechá se to řádně dusit, až to změkne, jak náleží. Při tom třeba i dále přilévati polévky neb vody. Pak se vyndá guláš na mísu hlubokou a dají se k němu vařené neb smažené brambory.