Hovězí jazyk nadívaný
Uvařme hovězí jazyk ne zcela doměkka. Oloupejme ho, rozkrojme po délce v půli a vyškrabme z vnitřka žlábek dosti veliký pro nádivku. K této usekejme 7 deka šunky s vydlabaným z jazyku masem, přidejme k tomu trochu tlučeného pepře a dobře to promíchejme. Pak se tím naplní dutina v jazyku vydlabaná, dají se obě půlky opět k sobě a jazyk se po celé délce nití dohromady sváže. Na pekáče se dá větší kus másla, rozkrájený cibule a kousek petružele, jazyk se na to vloží a nechá se péci; musí se však chvilkami hovězí polévkou podlévati. Když je úplně měkký, potřeme jej sardelovým máslem, vyndejme ho na mísu, polijme z pekáče šťávou, obložme citronovými koláčky a dejme na stůl.