Dušené hovězí maso

Pěkný kus hověziny sklepá se řádně a vypere, pak dobře osolen vloží se do kastrolu, do něhož jsme před tím dali 14 deka drobně rozkrájené slaniny, dvě cibule na koláčky rozkrájené, 2 drápky česneku, kůru citronovou, listí bobkové, několik hřebíčků, pepř, zázvor, nové koření, 3 decilitry vína, tolikéž octa, 1 decilitr vody – dobře kastrol přikryjeme a necháme to 4 hodiny vařit, při čemž maso častěji obrátíme. Když je měkké, dáme je do jiného kastrolu, dáme do omáčky 1 ½ decilitru dobré kyselé smetany, pěkné hnědé jíšky (mnoho-li zapotřebí), dobře vše promícháme, procedíme sítkem, dáme to na maso dušené a necháme vše ještě převařit. Nakonec dají se k tomu kaparky.