Tutti frutti

Vezme se několik druhů ovoce, co právě doba přináší, jako: velké maliny, zahradní jahody, třešně, višně, švestky, meruňky, broskve, kousky melounu, hrušky, míšenská jablka neb renetky, řízky gdoulové, čtvrtičky pomerančové s kůrou, jakož i naložené ořechy (viz č. 9. Naloženiny). Ovoce se očistí, vyberou se jádra, rozkrájí se na čtvrtičky neb na půlky a potom se zváží. Stejné váhy cukr se svaří a vychladlý se nalije na ovoce. Toto se urovná pěkně ve velké sklenice tak, aby nebyla zcela plna; když pak byl cukr na to nalit, obváže se dobře sklenice a nechá se to den na slunci neb na teplém místě státi. Druhého dne nalijeme na to dobrého, jemného rumu, až je ovoce všecko zalito. Na to se to pevně obváže a na suchém, chladném místě uschová.