Zavařené vinné zrní

Oškubejme z hroznů nejpěknější, nezcela zralé zrní, každé zrno po straně trochu nařízneme a vybeřme z něho opatrně pecičky, dejme pak zrní do horké vody a nechme je v ní přikryté tak dlouho, vařit, až změkne, načež se děravou lžíci vyndá na sítko a nechá se osáknouti. Na půl kila zrní nechme půl kila cukru svařit s žejdlíkem vody až k 3. stupni, dejme pak zrní do mísy, polejme je svařeným cukrem a nechme to přikryto přes noc státi. Druhého dne slejme cukr do čistého rendlíku nechme jej hodně do husta svařit, pěnu sbírajíce, dejme pak zrní znovu do něho, nechme to přejíti varem a odstavme to od ohně. Když to bylo úplně vychladlo, dá se to do sklenice a obváže papírem.