Ořechy s cukrem
Každý ořech (v červnu trhaný) propíchne se několikrát jehlou, ořechy vloží se do studené vody a nechají se 14 dní močit; každý den musí se však čerstvá voda na ně nalíti. Naposled nalije se na ně voda měkká i nechají se doměkka vařit. Potom se vyndají do jiné nádoby, nalije se na ně studené vody a nechají se v ní přes noc ležeti. Druhého dne vyndají se na čistý ubrousek a nechají se trochu osáknouti, načež je vložíme do čisté nádoby, polijeme je řídce zavařeným vychladlým cukrem a nechme je tak přes noc ležeti. Druhého dne cukr slejme, nechme ho silněji svařit a když vychladne, nalijme ho na ořechy a nechme je opět přes noc v něm. To se opakuje po 8 dní. Osmého dne cukr slejme, nechme jej do husta svařit vložme ořechy do něho a nechme je v něm chvíli povařit, načež je odstavme od ohně a nechme vychladnouti. Vrstvu jich vložme pak do sklenice, posypem je rozlámanou skořicí a několika hřebíčky, na to zas ořechy a tak dále až nahoru. Nejvyšší vrstvu ořechů polijeme cukrem, v němž se vařily načež se sklenice obváže papírem a uschová se