Mirabelky (ryngle) v cukru zavařené

        Ovoce toto dlužno otrhat dorostlé, avšak dokud nemá tvrdou pecku, stopky se do polou ostříhají, mirabelky a ryngle se jehlou několikráte propíchají a v měkké vodě, k nížto se kousek kamence připojí, doměkka uvaří. Potom se dá ovoce do studené vody a nechá se v ní 24 hodin státi, načež se vyndá na mísu. Na půl kg rynglí nechá se s půl kg cukru se ¾ litru vody jen řídce svařit, pěna se sebere a cukr vlije se na ovoce, načež se nádoba přikryje papírem a nechá se dalších 244 hodin státi. Druhého dne se cukr sleje, nechá se převařit, opění se a naleje znovu na ovoce, s nímž se nechá do příštího dne opět státi. To se tři dny po sobě opakuje. Pátého dne nechá se cukr do husta svařit, ovoce vloží se do něho, nechá se přejít varem, pěna se sebere a ovoce vyndá se do sklenice. Cukr pak nechá se ještě trochu povařit a vychladlý vlije se na ovoce, aby toto bylo úplně kryto. Když to bylo vše úplně vychladlo, obváže se sklenice jak náleží a uschová se