Angrešt

Otrhejme s pěkného velkého, dosud hodně tvrdého angreštu paličky i stopky, každé zrnko po straně trochu nařízneme, načež vybereme z něho tenkým špičatým dřívkem všecky pecky. Když je voda vřelá a zrna na povrch vyplují, odstaví se to od ohně a přikryje, načež angrešt docela změkne. Potom se vybere děravou lžící a dá se do studené vody, načež se učistí na půl kila angreštu půl kila cukru, angrešt se vybéře z vody, vloží se do cukru, přikryje papírem a nechá se přes noc státi. Cukr se druhého dne sleje, procedí cedníkem a nechá se trochu silněji svařit; pak se dá angrešt zas do cukru, nechá se to přejít varem, přikryje se to zas papírem a nechá se to přes noc státi. Třetího dne se to opakuje. Čtvrtého dne konečně cukr slejme, přidejme ještě hodně cukru hodně do husta ho svařme, angrešt do něho vložme a nechme ho jen minutku s cukrem zároveň povařit, načež se odstaví a když trochu vychladnul, dá se do sklenic a teprve když úplně vystydne, obvážou se sklenice papírem.