Žemlový s maraskinem
Rozkrájejme na kousky ostrouhanou žemli, dejme ji na hluboký talíř, pokropme ji nejdříve maraskinem (likérem), potom ji polejme sladkou smetanou, jen co by se žemle naplnila, avšak ne rozmočila; na misce utřeme 4 deka čerstvého másla, dejme do něho namočenou žemli a pěkně to rozetřeme; pak dáme do toho žloutků, 10 deka tlučeného cukru, několik drobně rozkrájených mandlí, několik drobně skrájených pistácií, trochu drobné citronové kůry nebo s cukrem tlučené vanilky, dobře to smíchejme a vmíchejme do toho konečně z pěti bílků sněhu. Nakonec vymažme formu máslem, vysypme strouhanou žemlí a strouhanými mandlemi, vlejme do ní tu míchaninku a nechme to hodinu v páře vařit. Potom to postavme i s vodou asi na čtvrt hodiny do horké trouby, aby se to povrchu trochu opeklo, ostatní zůstalo bílé; načež se to vyklopí, poleje buď maraskinem nebo se udělá klokotem věnec z hustého šodó.