Zemákový s jablky

Smíchejme čtvrt kila vařených, ustrouhaných zemáků se čtyřmi vejci, mlékem, 3 dekagramy rozpuštěného másla s cukrem, s roztlučenou skořicí (na špičku nože) a se sněhem ze 4 bílků. Ze všeho toho uděláme těsto; polovici ho dáme do formy vymaštěné. Jablka nakrájíme na tenké lístky, na horkém másle rychle upečeme, posypeme je cukrem a skořicí, položíme je na těsto, druhá polovice těsta se dá na ně, dá se to s formou do vařící vody a nechá půl hodiny vařit, na konec se to vyklopí na mísu a udělá se k tomu následující omáčka: lžíci tlučeného cukru upalme do hněda nad ohněm, přilijme čtvrt litru vína. Přidejme kousek citronu, a přimíchejme lžičku vody s moukou. Vše se nechá vařit, přidá se ještě cukru a nalije se to kolem puddingu.