Aspik

Rozkrájejme na kousky kilo hovězího, ½ kila telecího, ¼ kila uzeného masa a kus jater, vložme to vše do velkého kastrolu, přidejme k tomu kus rozsekaného telecího kolena, 4 cibule, kořen petružele, mrkev, celer, vše rozkrájené, 3 bobkové listy, kousek tymiánu, kousek zázvoru, pár zrnek pepře a nového koření, nalijme na to 2 litry vody, 2 litry octa a nechme to zvolna vařit. Do jiné nádoby dejme 4 rozsekané telecí nožičky, nalijme na ně 2 litry vody a nechme je 2 hodiny vařit, pěnu z nich stále sbíraje; pak ro proceďme a nechme to ještě asi na 1/3 litru vyvařit. Když pak je maso uvařeno tak, že se na kostích dále nedrží, přidejme k tomu zavařeninu z nožiček, nechme to pospolu ještě povařit a pak to odstavme. Když se to bylo ustálo, seberme z toho všechnu mastnotu, proceďme to do jiného rendlíku, rozmačkejme do toho 2 celá vejce i se skořápkami, vařečkou tím zamíchejme a nechme ještě párkrát var přejíti. Nato se rosol ubrouskem do čisté nádoby procedí. Týž musí být čistý jako sklo; je-li kalný, rozmačká se doň ještě jedno vejce, nechá se znovu povařit a opět se znovu procedí.