Lanýžová

Dobré, čerstvé lanýže dáme do studené vody a čistíme je v první i v druhé vodě tak dlouho, až jsou od písku a země úplně očištěny; potom je jemně oloupeme, skrájíme je na lístky a dáme je v rendlíku s rozpuštěným máslem k ohni; necháme je dobře se vydusit, připojíme k ním několik lžic velmi dobré omáčky máslové a nechají se dobře provařit. Omáčka tato dává se obyčejně k zadělávaným kuřatům a kapounům.

Omáčka máslově dělá se následovně: Půl lžíce zelené drobňounce usekané petružele, 2 lžíce mouky a 10 deka másla nechá se v kuthanu zpěnit, načež se přijde tolik dobré polévky hovězí, aby nebyl a omáčka příliš husta; okoření se pepřem a květem, kápne se šťávy citronové, za vaření se tím míchá a teplé se přidává.