Krocan v rosolu

Krocana uvařme s 2 cibulemi, mrkví, celerem, několika zrnky nového koření a pepře, s kouskem zázvoru, několika bobkovými lístky, dvěma telecími nohami a s půl kilem masa telecího od krku, nalijme na to 1 1/3 litru vody, 2/3 litru bílého vína, proceďme k tomu z 2 citronů šťávu, osolme to trochu, přikryjme dobře, aby pára nemohla ucházeti a nechme to vařit po 3 hodinách krocana vyndejme, z prsíček a zadku nakrájejme pěkné řízky, ostatní zbavme kostí a rozkrájejme. Polévku z krocana proceďme, mastnotu s ní sebereme, rozkloktejme do ní dvě vejce a opět ji povařme, dejme k tomu dvě deka do hněda upáleného cukru, načež to ubrouskem proceďme. Na krocana v míse urovnaného nalejme rosol procezený a nechme to ztuhnouti. Okrášlit jej můžeme ústřicemi a koláčky citronovými.