Tetřev v rosolu

Tetřev dobře očištěný, nasolený a na prsou prošpikovaný, dá se do nádoby hliněné. Pak se nechá obyčejná zelenina i s kořením na zvěřinu v 2 sklenkách octa a sklence vína svařit, tetřev se svařeninou tou polije a nechá se v ní asi týden ležet (při každodenním obracení). Potom se polovice svařeniny odleje, k tetřevu přidáme 4 telecí nožičky, půl kila hovězího a půl kila telecího, přilejeme tolik vody, až je tetřev úplně pokryt, i necháme ho pod puklicí do měkka dusit. Potom ho vyndejme, úhledně rozkrájejme a do formy neb na mísu urovnejme. Do polévky přilejeme ještě sklenku vína a necháme to ještě hodně svařit, načež to procedíme cedníkem, přimícháme ze 4 bílků šlehaného sněhu, necháme to ještě povařit, pak to procedíme ubrouskem ke 4 nohám obrácené židle přivázaným do nádoby. Když rosol vychladnul, nalejme ho na tetřeva a nechme ho ztuhnouti.