Nadívané sele v rosolu

Očištěné selátko rozřízneme od krku po celém břiše až dolů, vyndejme z něho všecky kůstky a nožičky až po kolínka uřízněme. Potom usekejme kilo telecího a půl kila vepřového masa se 14 deka slaniny, přidejme k tomu trochu tlučeného pepře, citronovou kůru, 2 strouzky utřeného česneku, osolme to a náležitě promíchejme. Zatím nechme uvařit dvě kopy raků, oloupejme ocásky, skrájejme tence 4 deka čerstvých lanýžů, čtyři vejce natvrdo vařená a 7 deka pistácií. Když je vše přichystáno, tedy rozevřeme sele vykuchané a vymyté, vložíme do něho nejprve vrstvu sekaného masa, poklaďme je střídavě račími ocásky, lanýži, vejci a pistáciemi, na to dejme zase vrstvu masa, pak opět vrstvu lahůdek atd. až do plna. Potom sele dobře zašijme, urovnejme a vložme je do velkého, hlubokého pekáče, přidejme k němu čtvero rozřezaných telecích nožiček, jakož i nožky od selátka uříznuté, velkou rozkrájenou cibuli, kořen petružele, mrkev, 10 zrnek pepře, 10 zrnek nového koření, snítku dymiánu a 2 bobkové listy, osolme to patřičně, nalijme na to sklenku vína, sklenku octa a tolik vody, aby sele v ní bylo kryto a nechme je pak zvolna doměkka vařit. Pak je vyndejme a nechme vystydnouti. Rosol procedíme, přimíchají se k němu dvě celá vejce i se skořápkami, 2 deka upraženého cukru a nechme to ještě trochu povařit; nakonec proceďme rosol ubrouskem do nádoby a nechme ho v ní ztuhnouti. Pak udělejme na míse kolem něho věnec z rozsekaného rosolu.