Telecí mozky s aspikem

Omyjme tři telecí mozky, stáhněme s nich mázdry a vložme je do studené vody. Na rendlík dejme kus na lístky skrájené slaniny, 1 cibuli, půl kořene petružele, půl mrkve, všecko na koláčky skrájeno, několik zrnek celého pepře, 1 bobkový list, 2 hřebíčky a nechme to pod puklicí chvilku dusit. Potom na to vložme mozky, přeceďme k nim šťávu z jednoho citronu, osolme je a nechme je dusit, polévajíce je chvílemi vodou aneb polévkou, aby nezčervenaly. Na to je opatrně vyndejme, rozdělme každý na 4 díly a nechme je vychladnouti. Pak se omočí forma ve studené vodě, nalije se do ní prst vysoko aspiku, nechá se vystydnout, načež se na něj doprostřed (ne až ku kraji) mozky urovnají a nalije se na ně a kolem nich zase tekutého aspiku, až jsou jím úplně přikryty, načež se to nechá v studenu ztuhnouti.