Svítek z vajec

Uvařme 6 vajec natvrdo a rozkrájejme na lístky; potom ostrouhejme jednu žemli, rozkrájejme ji na enké lístky, rozkloktejme tři žloutky a jedno celé vejce ve ¼ litru smetany a polijme tím rozkrájenou žemli, aby se rozmočila. Rozkrájejme pak kus štiky nebo kapra, všecky kůstky odstranivše na kostky, osolme je trochu, dejme k nim skrájené zelené petržele, trochu květu a nechme je s rozkrájenou cibulí a se smrži nebo s hříbky dusit. Na to se vymaže forma novým máslem, vysype se strouhankou, a dá se do ní vrstva namočení žemle, pak vrstva lístků z vajec, potom vrstva rybí sekaniny atd. střídavě, až je vše ve forma. Každá vrstva se pokropí buď račím nebo obyčejným máslem a na konec polije se to smetanou, v níž se žemle máčela. Když se všecka smetana do žemle vtáhla, rozkloktá se na smetaně ještě jedno vejce a jeden žloutek, trochu se to osolí a nalije na svítek; tento posype se strouhanou žemlí, pokropí máslem a nechá v troubě hezky do zlata vypéci.