Kapr fašírovaný

K větší hostině vezme se maso asi ze 2 kaprů, vytahají se z něho všecky kůstky, kůžičky se ořežou, maso se useká, dají se k němu 2 – 3 ostrouhané, v mléce vařené a dobře vymačkané žemle, 4 – 5 vajec, 2 stroužky česneku, trochu soli, hřebíčku a pepře, dobře se vše promíchá, potom se utře na misce kousek másla, dá se do něho ta sekanina, hodně se to ještě promíchá a přidá se do toho pět syrových vajec. Potom se vymaže pekáček máslem, vyloží se papírem, dá se do něho sekanina, přikryje se papírem máslem pomazaným a nechá se to v páře 1 – 1 1ú2 hodiny vařit. Omáčka se udělá sardelová a sice takto: utře se 5 až 6 sardelí s novým máslem, dají se do hrnečku, nalije se na ně jeden díl vína, jeden díl vinného octa a 2 díly polévky z rybích kůstek a kůžiček a nechá se to vařit. Potom se udělá hnědá jíštička, zapraží se to, dá se kousek upáleného cukru a kousek bílého cukru, trochu citronové kůry, hřebíčku a nového koření. Nakonec se maso vyklopí na mísu, posype se smaženou strouhankou žemličkovou, okrášlí se zelenou petruželí a omáčka se dá do nádoby.