Hovězí pečené

Prostrkejme slaninou kus hověziny, všech kůžiček a všeho loje pozbavené a dřevěnou paličkou dobře sklepané; potom rozkrájejme na rendlík kus slaniny, dejme k tomu odřezky od hověziny, cibuli, kus cukru, hřebíček zázvor, cel pepř, a nechme to upražit do hněda; potom položme nato špikované maso hovězí, přilejme trochu hovězí polévky a vinného octa, a nechme doměkka dusit. Neškodí také, dáme-li pod několik bobkových listů a trochu tymiánu. Když je maso dosti měkké, připraží se pod ním omáčka, zacedí šťávou z citronu, pak se procedí a dá se do ní trochu drobně rozkrájené citronové kůry a kousek bílého cukru – aby zasládla. Nakonec se položí maso na mísu, posype smaženou strouhankou z housky a omáčka se dá zvlášť do nádobky.