Guláš

Na malé kostky rozkrájené hovězí maso (buď od svíčkové pečeně neb ze spodního šálu) dá se do rendlíku, v němž se nalézá kus másla, několik velkých cibulí rozkrájených, petruželový kořínek též drobně rozkrájený, osolí se to řádně a nechá pod puklicí dusit. K podlévání béře se polévka hovězí neb jen čistá voda. Později se k tomu dá trochu majoránky, trochu papriky neb jen obyčejného pepře. Na stůl dá se to obloženo zemčaty.

Guláš tento dá se dělati také z telecího i ze skopového masa.

Jednoduší způsob jest: dá-li se do rendlíku rozkrájený slanina s cibulí a nechá-li se chvíli dusit, načež se dá do toho rozkrájené maso hovězí, osolí se, opepří a dusí se za častého míchání, až se vypaří z toho hojná šťáva. Jeli maso dosti měkké, dá se s vařenými brambory neb s noky obyčejnými na stůl.

Šťáva z guláše může se též trochem mouky zaprášit.