Beefsteak

Vezme se kus masa od svíčkové pečeně aneb též kus kyprého masa z kýty, ořeže se od něho všechen lůj a všecky kůžičky, načež se nakrájí na řízky jako prst tlusté, je se obráceným nožem sklepají a trochu osolí. Potom rozkrájí se trochu slaniny na malé kostky, dá na pánev rozpálit, přidá se k ní půl drobně rozkrájené cibule, trochu zelené petružele a když se zpění, položí se na to sklepané řízky i nechají se pěkně do hněda upéci. Odřezky a kůžičky dají se na malý rendlíček, k tomu kousek slaniny, cibuli, jednu petružel, mrkev, půl celeru, 2 bobkové lístky, špetku tymiánu, trochu omastku (nestačí-li lůj a slanina) a nechá se to hezky do hněda dusit. Potom se k tomu dá lžíce mouky, jež se nechá na dně usadit, a 2 sběračky hovězí polévky, nechá se to hodně povařit, procedí, okoření zázvorem, pepřem, novým kořením a citronovou kůrou a vlije se to na dušené řízky. Kolem těchto udělá se pak na míse věnec z osmažených bramborů.