Cukrový salám

Utluče se 15 deka cukru, deko skořice a 10 hřebíčků, ustrouhá se 10 deka mandlí i se slupkami a 2 tabulky čokolády, vše se dá na čistý rendlík, přidá se k tomu 4 deka oloupaných, napříč skrájených mandlí, 4 deka drobně skrájeného citronátu a půl citronové kůry, postaví se to na plotnu a pomalu se tím míchá. Když je to hodně horké, přidá se jedno celé vejce a spěšně se tím míchá, aby se všecka směs s vejcem smíchala a v těsto tuhé a vláčné přetvořila. Na to se posype vál tlučeným cukrem, vyndá se na něj těsto a stlouká se rukama k sobě, aby se hodně spojilo, načež se uválí z něho salám dle libosti dlouhý a tlustý, zavine se do čistého papíru a teprve po několika dnech se přes příč na lístky rozkrájí.