Kachna fašírovaná

Pěkně obranou kachnu rozřízneme na zádech a kůži s ní opatrně svlékneme, nožky a křídla pozorně od těla oddělme a nechme je při kůži, pak obeřme maso s prsíček, vnitřnosti vyndejme a vše dobře omyjme. Usekejme obrané kachní maso se čtvrt kilem tučného uzeného (vařeného), dejme k tomu půl sekané cibule, strouzek česneku utřeného, ostrouhanou, ve vodě namočenou žemli, trochu kůry citronové, tři míchaná vejce, osolme to a všecko ještě spolu dobře usekejme a promíchejme. Potom naplňme tím stáhnutou kůži s kachny, urovnejme ji a zašijme; dejme na rendlík máslem vymazaný rozkrájenou na koláčky cibuli, celer, mrkev, dymián, bobkový list, položme na to kachnu, dobře to přikryjme a nechme to dusit, podlévajíce to lžícemi hovězí polévky. Na jiný rendlík dejme rozsekané kosti kachní, játra, žaludek, odřízky uzeného, dymián, bobkový list, cibuli, kořínek petružele, mrkev, vše na kousky rozkrájeno, 10 hřebíčků, tolikéž nového koření, tolikéž zrnek pepře, 2 kousky zázvoru, kousek másla, dvě lžíce hovězí polévky a nechme to hezky do hněda dusit, při čemž přilévejme po lžičce hovězí polévky, aby žaludky a jatérka změkla. Když je to měkké a zahnědlé, nalijme na to tři díly hovězí polévky a jeden díl vinného octa, k tomu kousek hnědé jíšky i nechme to chvilku povařit. Na kachnu, když je do hněda udušena, nalijme rovněž tři díly hovězí polévky a jeden díl vinného octa i nechme ji v tom povařit. Potom ji dejme na jiný rendlík, slejme omáčku dohromady, proceďme ji, dejme do ní asi 4 deka do hněda upraženého cukru, nechme ji opět povařit, pak ji proceďme na kachnu a dejme k tomu trošku citronové kůry a kousek bílého cukru. Místo octa může se také dát šťáva citronová; cibuli a česnek můžeme po případě vynechat.