Paštika s ptáčky

S telecích plecek odřežme všecko maso libové, odřezky skrájejme a dejme na rendlík s velkou skrájenou cibulí, skusem másla, kořínkem petružele, půlkou celeru, dejme k tomu asi 15 – 20 malých ptáčků (jikavců nebo jiných), trochu to vše osolme a nechme to doměkka dusit, načež se ptáčci vyndají a odloží stranou. Libové maso telecí nakrájejme na malé kousky, k tomu čtvrt kila vařeného uzeného, s kouskem slaniny, dejme to s nakrájenými žampiony neb hříbky s kouskem másla na rendlík, přikryjme to a nechme to též dusit. Když je to měkké, přidejme k tomu jednu máčenou žemli, tři vejce, trochu citronové kůry, pepře, osolme a utlučme to v hmoždíři na kaši. Do formy paštikovým těstem vyložené dejme na dno lístky slaniny, na tyto dejme vrstvu sekaniny, pak ptáčky a na vrch opět sekaninu, přikryjme to slaninovými lístky a víčkem z těsta, i nechme paštiku asi 1 ½ hodiny péci. Zatím přidejme do šťávy z ptáčků sklenku dobrého vína, odstraňme z ní zeleninu a nechme to na husto svařit, načež se tím paštika upečená a svrchu odkrytá polije a dá se na stůl.