Divocí holubi

Očištěné a omyté holuby divoké, jimž jsem hlavy uřezali, nasolme a pěkně upravme. Do kastrolu dejme všeho koření (ne tlučeného), kůry citronové, 2 lístků bobkových, dymiánu, celé cibule, česneku, mrkve, petružele, půl celeru, vše na lístky skrájeno; na to lístky slaniny a na ně holuby; chvíli je dobře přikryté dusme a když jsou s obou stran udušeni, dá se k nim vody, červeného vína a octa dle toho, mnoho-li chceme mít omáčky. Pak se to dusí doměkka, častěji obrací, načež dáme holuby se slaninou do jiné mělké nádoby, mastnotu s omáčky sebereme, pomocí kusu cukru udělá se pěkná zápražka, do níž se dá lžíce zavařených višní neb rybízků, omáčka, v níž se holubi dusili, se na to vleje, hodně se to promíchá, nechá svařit, na holuby se to procedí a tyto se nechají na dobro dusit. Omáčka musí být pěkně do hněda a ne příliš sladká. Holuby na míse urovnáme posypeme kaprlaty a obložíme je máslovým těstem.