Rosol z telecí hlavy a z nožiček

Rozpoltěme hlavu telecí, mozek z ní vyndejme, hlavu dejme se 4 očištěnými, rozsekanými nožičkami do slané vody, přilejme sklenku dobrého vinného octa, dejme k tomu trochu bobkového listí, dymiánu, celého pepře, nového koření a hřebíčku, kousek citronové kůry, cibuli, několik stroužků česneku a nechme to vařit, až všecko změkne. Maso vyberme, polévku proceďme a nechme ji vychladnouti; pak se dají do ní 2 bílky, hodně se tím zamíchá a nechá se to ještě chvilku vařit. Potom nechme na kousku másla upražit 4 deka cukru, vlejme jej též do toho a nechme to ještě zpejchnouti. Pak se rosol procedí do mísy. Maso se drobně rozkrájí; do formy se nalije trochu čistého rosolu a nechá se ustydnouti; forma se na to vylož buď tvrdými vejci neb červenou řepou a citronovou kůrou, dá se na to, navrch se nalije zase čistého rosolu a nechá se to ustydnouti. Když to má přijíti na stůl, namočí se forma do horké vody, honem se vytáhne, rosol vyklopíme, necháme jej znovu ustydnouti a pak jej okrášlíme buď citronovou kůrou neb zelenými lístky.