Nadívaný kapoun s aspikem

Kůže z vykuchaného a očistěného kapouna se stáhne, aby se žádná dírka neprotrhla, u křídel a nožiček se hloubky proříznou a od těla oddělí, kůže pak s hlavou, s křídly a nohami dá se do vlažné vody. Potom sřízneme s prsíček všecko maso, přidejme čtvrt kila telecího a obojí drobně usekejme. Do hmoždíře dejme 4 deka hovězího tuku, 2 vejce, máčenou žemli, drobnou citronovou kůru a utlučme o na kaši, načež to přidáme k sekanému masu, osolme to patřičně a dobře to promíchejme. Potom se rozkrájí kus šunky neb uzeného jazyku na delší nudle, k tomu 7 deka slaniny a 7 deka čerstvých lanýžů na tenké lístky. Kůži kapouní nyní z vody vyndejme, prostřeme ji na čistý ubrousek, vycpeme ji z dola polovičkou sekaniny, na tuto dejme šunku skrájenou nebo jazyk, slaninu a lanýže a navrch dejme druhou polovičku sekaniny, načež se kůže po hřbetě sešije, kapoun se pěkně urovná, obloží slaninou na lístky skrájenou, obváže se nití a zašije do čistého plátna, dá se do hrnku, nalije se naň dobré hovězí polévky tolik, aby byl zatopen a nechá se zvolna celé 2 hodiny vařit. Pak se odstaví a nechá se v polévce vystydnouti. Když se dá na mísu, odstraní se plátno i slanina, kapoun se očistí a na míse udělá se kolem něho věnec z aspiku.