Mandlový

Připravme si potřebný měchýř vyzí nebo gelatinu den před tím a upravujme pak rosol mandlový, jak následuje: Opaří se a oloupá 40 deka sladkých a dvacet deka hořkých mandlí, hoďme je do studené vody, aby zbělely, pak je na moučku utlučme, přilévajíce mezi tlučením po troškách vody, aby mandle nezlojovatěly. Potom je dejme do hrnku, nalijme na ně 1 litr čisté studničné vody, čistou vařečkou je utřeme a protlačme pak čistým plátnem, vodu procezenou zas na ně vlejme a znovu proceďme, aby se všechny chuť mandlová z nich vydobyla. Čtvrt kila cukru se potom svaří a očistí, přidá se k němu měchýř vyzí neb gelatina očištěná, nechá se to s cukrem svařit, pěna se sebere, a mléko mandlové se do toho vmíchá. Nakonec procedí se to ubrouskem, vleje do formy mandlovým olejem vytřené a nechá ustydnouti.