Koroptve (francouzský způsob)

Dejme na rendlík tence nakrájenou slaninu, cibuli, petružel, mrkev, celer, pak několik řízků šunky, kousek dymiánu a několik bobkových listů, vložme na to dvě očištěné, prošpikované a nasolené koroptve, přikryjme je puklicí a nechme je dusit. Když jsou napolo měkky, sejměme puklici, postavme pekáč neb kastrol s koroptvemi do trouby a šťávou je polévajíce nechme je do červena péci. Potom je přendejme do jiné nádoby, šťávu s troškem hovězí polévky na ně sceďme, vmíchejme do ní vařečku mouky, přilejme skleničku vína, lžíci francouzské hořčice i nechme to ještě varem zhoustnout, načež do toho nacedíme šťávu z jednoho citronu s kouskem cukru šťávou citronovou potřeného a urovnavše koroptve na mísu, podlejme je omáčkou.