Kůzle zadělávané
Časem jest mladé tučné kůzle chutnější nežli beránek. Zadeček se obyčejně peče po způsobu beránka, přední čtvrtky se zadělávají. Vezme se přední čtvrtka kůzlete, odřízne se plecko, naseká se a pak se rozkrájí na úhledné kousky; zároveň se rozkrájí hrudí a karbanátek. Když je vše rozkrájeno, omyje se to, dá do rendlíka, trochu to osolíme, dáme k tomu 4 deka másla a necháme to pod pokličkou dusit. Když je to měkké, můžeme dát zároveň dusit půl drobně skrájené cibule, neb trochu zelené petružele a jeden kořínek skrájené na tenko petružele. Dejme však pozor, aby to nezčervenalo. Potom přendejme maso na jiný rendlík, do šťávy nalijme trochu polévky, zapražme ji bílou jíškou, nechme ji povařit.